Znani so prejemniki nagrade Kyoto Prize za leto 2018

Četrtek, 2 avgust 2018

Fundacija Inamori (predsednik: Kazuo Inamori) je objavila dobitnike prestižne nagrade Kyoto Prize za leto 2018. Slavnostna ceremonija s podelitvijo nagrad bo potekala 10. novembra v Kyotu na Japonskem. Vsak od nagrajencev bo prejel priznanje, medaljo Kyoto Prize iz 20 karatnega zlata in denarno nagrado v vrednosti 100 milijonov japonskih jenov ali okoli 765 tisoč evrov. Prejemniki letošnjih nagrad so trije: Dr. Karl Deisseroth, Dr. Masaki Kashiwara in gospa Joan Jonas. 47 letni Karl Deisseroth, ki bo prejel nagrado na področju naprednih tehnologij, je najmlajši prejemnik nagrade Kyoto Prize v njeni celotni zgodovini.

Kyoto Prize laureates 2018

Dr. Karl Deisseroth, nevroznanstvenik - nagrada na področju naprednih tehnologij (biotehnološka in medicinska tehnologija).

Profesor in raziskovalec na medicinskem inštitutu Howard Hughes univerze Stanford. Nagrado je prejel za raziskave na področju optogenetike in razvoja nevroznanstvenih vzročnih sistemov.

Dr. Deisseroth je svoje raziskovalno delo osredotočil na preučevanje beljakovin mikrobov, ki jih je mogoče aktivirati s svetlobo. Takšni so na primer kanalhodopsini zelenih alg, ki delujejo kot senzorični fotoreceptorji in nadzorujejo fototakso, gibanje kot odziv na svetlobo. Tako je dr. Deisseroth vodilni znanstvenik na področju optogenetike, nove metodološke discipline, v kateri se lahko nevroni aktivirajo ali zavirajo na milisekundni lestvici z uporabo svetlobe. Dosežki so revolucionarno vplivali na področje nevroznanosti sistemov in omogočajo preučevanje vzrokov aktivnosti združevanja nevronov in posledičnih funkcij.

Leta 2010 je bila optogenetika izbrana kot "Metoda leta" na vseh področjih znanosti in inženirstva s strani interdisciplinarnega raziskovalnega časopisa Nature Methods in imenovana kot eden od prebojev desetletja v akademski znanstveni reviji Science.

Dr. Masaki Kashiwara, matematik -  nagrada na področju temeljnih znanosti (matematika).

Projektni profesor na Raziskovalnem inštitutu za matematiko na univerzi v Kyotu. Nagrado je prejel za izjemen prispevek k širšemu spektru sodobne matematike: razvoj teorije D-modulov od njenega nastanka.

Dr. Kashiwara je ustanovitelj teorije D-modulov, s čimer je odigral odločilno vlogo pri nastanku in razvoju algebrske analize. Njegovi številni dosežki - vključno z vzpostavitvijo Riemann-Hilbert korespondence in njene uporabe v teoriji reprezentacije ter z uvedbo teorije kristalne ali kanonične baze - so močno vplivali na različna področja matematike in močno prispevali k njihovemu razvoju.

  Joan Jonas, umetnica – nagrada na področju umetnosti in filozofije (umetnost — slikarstvo, kiparstvo, obrt, arhitektura, fotografija, oblikovanje itd.).

Častna profesorica (Professor Emerita) na univerzi Massachusetts Institute of Technology. Nagrado je prejela za pionirski prispevek k novemu umetniškemu izrazu, ki povezuje performans z novimi mediji. S svojo svežino se je ohranila v ospredju sodobne umetnosti v zadnjih 50 letih.

Joan Jonas je ustvarila novo umetniško obliko z integracijo performansa in videa. Svojo prvotno idejo je uspevala nenehno razvijati in tako ohranjati svežino in originalnost v vsem svojem ustvarjalnem obdobju. Ustvarjanje del podobnih labirintu, ki vodijo občinstvo k raznolikim interpretacijam, poustvarja dediščino avantgardne umetnosti iz šestdesetih let in jo razvije v postmoderni okvir, ki močno vpliva na umetnike poznejših generacij. Joan Jonas trenutno razstavlja v galeriji Tate Modern v Londonu.

Fundacija Inamori je naslednja tri leta (2018 do 2020) izbrala za 35-letnico svojega delovanja, v okviru katere se bo vsebina njihovih dejavnosti še okrepila z novimi programi in dogodki. V okviru tega praznovanja je bila denarna nagrada Kyoto Prize za vsako kategorijo povečana s 50 na 100 milijonov jenov.

Lavreati se bodo marca 2019 predstavili v San Diegu, 14. in 15. maja pa se bodo zbrali na drugi tradicionalni prireditvi Kyoto Prize at Oxford, ki bo potekala na šoli Blavatnik School of Government.

#

 

O nagradi Kyoto Prize
Fundacijo Inamori je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj in danes upokojeni predsednik japonske korporacije Kyocera, ki proizvaja široko paleto elektronskih naprav, izdelkov in komponent iz napredne keramike ter polprevodnikov, s sedežem v Kyotu. Z nagrado Kyoto Prize, Fundacija Inamori vsako leto nagrajuje posameznike, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na področjih naprednih tehnologij, temeljnih znanstvenih disciplin ter umetnosti in filozofije.

Prejemniki prestižnih nagrad so bili v 32-letni zgodovini številne prominentne osebnosti, med drugimi pokojna koreografinja Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japonski modni oblikovalec Issey Miyake, francoski skladatelj Pierre Boulez, umetnika Maurice Béjart in Roy Lichtenstein, primatologinja Jane Goodall in molekularni biolog Yoshinori Ohsumi, ki je leta 2016 za svoje raziskave prejel tudi Nobelovo nagrado.Scroll to top